Greenstat vedtar investeringsbeslutning for Hydrogenknutepunkt Agder

Greenstat ASA har gjennom sitt datterselskap Greenstat Hydrogen AS overtatt alle aksjene i Everfuel Greenstat Production 1, som har endret navn til Agder Hydrogen Hub AS. Med La Française de l'Energie (FDE), som ny største eier har Greenstat ASA sikret seg tilgang til kapital som muliggjør realisering av hydrogenproduksjon på Fiskå i Kristiansand.

Publisert: 1. feb. 2024 kl 14:48

Prosjektet ligger strategisk plassert i forhold til det stadig voksende markedet for hydrogen og enn langsiktig leieavtale med prosjektets gode samarbeidspartner Elkem er signert.

Prosjektet har i løpet av 2023 fått godkjent byggesøknad fra Kristiansand kommune for hydrogenanlegget på 20 MW. 4 andre relevante tillatelser som håndtering av masser på hydrogenfabrikken sitt område på Fiskå, samt utfylling i sjø for å klargjøre for ny kaifront mot øst er også oppnådd i løpet av 2023.  

Den nærmeste tiden vil Agder Hydrogen Hub AS ferdigstille endelig detaljprosjektering av anlegget samt fullføre salgskontraktene av komprimert hydrogen til maritime kunder.  Det jobbes mot byggestart av anlegget tidlig høst 2024. 

Når anlegget er satt i drift vil man kunne tilby grønt hydrogen som karbonfritt maritimt drivstoff for trafikk langs Norskekysten og i hele Nordsjøbassenget. I tillegg til det maritime markedet vil produksjonen kunne gå til nullutslipps kjøretøy og anleggsmaskiner i regionen.

Det er en mulighet for å utvide kapasiteten ved fabrikken med ytterligere 40 MW ettersom markedet vokser og kraft blir tilgjengelig.

Om Greenstat ASA
Greenstat ASA er et fornybar-energiselskap med kontor i Bergen og Arendal og har siden oppstarten i 2015 jobbet for å etablere produksjon av grønn hydrogen i Norge. Selskapet jobber også med sol- og vindenergi. Greenstat signerte i januar 2024 en investeringsavtale med FDE, hvor FDE blir største eier i selskapet. Dette sikrer selskapet finansiell styrke til å gjennomføre prosjekter i porteføljen.

Om La Française de l'Energie (FDE)
FDE er et europeisk energiselskap som er notert på Euronext Paris og har hovedsete i Pontpierre i Frankrike. FDE jobber med å oppnå et negativt karobonfotavtrykk, og har spesialisert seg på lokale energisystemer, som muliggjør reduksjon av klimagasser. FDE tilbyr gass, elektrisitet, varme og CO2 til lokale aktører, og erstatter på den måten importert fossil energi. FDE har et stort vekstpotensial og sikter mot å bli et ledende, uavhengig energiselskap i Europa.

Kontaktpersoner:
Henrik Madsen, VP Hydrogen
Mobil: 41 57 08 69

Antoine Forcinal, CEO, FDE
E-post : ir@francaisedelenergie.fr
 


Link til pdf versjon av pressemeldingen